De droge zomer van 2018 was in de Achterhoek vrijwel dagelijks aanleiding voor berichten in het nieuws over waterschaarste. Soms behoorlijk verontrustend. Voor de regio Oost-Gelderland van Humankind kinderopvang en –ontwikkeling was dit de aanleiding om actie te ondernemen. Hoe kunnen wij bijdragen aan besparing van water? Wat kan iedereen vanaf morgen meteen doen? Tot eind juni 2019 heeft deze regio zich ingezet voor het project Waterspaarders. De spetterende aftrap vond plaats op vrijdag 23 november 2018 in het Watermuseum in Arnhem. Tijdens een bijeenkomst van de regionale kinderraad zijn samen met de regiodirecteur allerlei verfrissende ideeën verzameld. Het was een interactieve, leerzame en vooral leuke ontdekkingstocht. De beste start om kinderen te enthousiasmeren over waterbesparing! De kinderen gingen zelf aan de slag met allerlei experimentjes en leerden van alles over drinkwater, grondwater en het besparen van water. Dit sloot perfect aan bij het Waterspaarders project. Eén ding was de kinderen ontzettend duidelijk geworden in het Watermuseum: “Hoe dan ook, er moet water bespaard worden en daar kunnen we zelf nog veel aan doen!”. Eind juni werd het Waterspaarders project afgesloten met een heuse challenge: de buitenschoolse opvang (BSO) die de meeste nieuwe ambassadeurs inbrengt, heeft de wedstrijd gewonnen. De kinderen hebben er alles aan gedaan om zoveel mogelijk familieleden, buren, vrienden en kennissen, leerkrachten en schooldirecteuren over te halen om water te besparen. Door in plaats van 9 minuten maar 5 minuten per keer te douchen wordt 32 liter zoet water bespaard. Eenvoudig, maar heel doeltreffend. Daarnaast werd een prijs uitgereikt voor het meest innoverende, waterbesparende idee. Er is geen volledig nieuw idee ontdekt, maar wel een besparing geopperd die dagelijks uit te voeren is: tijdens het wassen van je handen de kraan uitzetten, in plaats van laten lopen. Het Watermuseum in Arnhem is een interactief museum over alle aspecten van water. Op een ontzettend leuke manier worden kinderen zich meer bewust van de waarde van water en de noodzaak tot besparing. Nog niet alle BSO locaties hebben een bezoek gebracht aan het museum, maar gaan dit de komende tijd zeker nog doen. Want bewust omgaan met water kan niet vroeg genoeg beginnen!